Ќе го замени ли лабораториското сирење класичното? На пазарот сè уште доминира кравјото млеко

Во индустриска зграда во Стратфорд, Источен Лондон, британскиот стартап Better Dairy создава сирење кое никогаш не било во близина на крава – произведено е во лабораторија, но со вкус како вистинскиот.

Станува збор за револуционерен производ што би можел да го промени начинот на кој го доживуваме сирењето. Но, колку навистина е блиску до тоа?

Пазарот не е подготвен – засега

Иако технолошкиот напредок овозможува производство на сирење без животинско млеко, најновите податоци покажуваат дека интересот на потрошувачите е во опаѓање. Според Одборот за развој на земјоделството и хортикултурата (AHDB), продажбата на сирења на растителна основа во Велика Британија се намалила за дури 25,6% во првиот квартал од 2025 година, додека продажбата на класичното сирење бележи пораст од 3%.

Само мал дел од пазарот е веган

Еден од клучните фактори е нискиот број на вегани во земјата. Според AHDB, само 1% од населението се идентификува како вегани (иако Веганското друштво проценува до 3%). Тоа значи дека базата на потрошувачи за ваквите алтернативни сирења е релативно мала – и се чини дека моментално не расте.

Здравјето и цената – најголеми пречки

Освен ниската побарувачка, потрошувачите се загрижени и за здравствените аспекти на овие производи. Според истражување, ултра-преработеноста на растителните и лабораториските сирења е втора најголема загриженост – веднаш по цената. А токму цената е и причината поради која Better Dairy сè уште не го лансирало својот производ на пазарот.

Планови за иднината

Сепак, надежите не стивнуваат. Компании како Those Vegan Cowboys и Standing Ovation планираат да влезат на пазарите во САД и Европа во следните неколку години, откако ги поминат строгите регулаторни процедури за „нова храна“.
Better Dairy најавува комерцијално лансирање за три до четири години, со надеж дека до тогаш цената ќе биде конкурентна, најпрво за специјализирани продавници, а потоа и за супермаркети.

Каков е вкусот?

Според BBC, новинарот Алекс Филипс – љубител на традиционално сирење – имал можност да го проба лабораторискиот чедар од Better Dairy. Неговиот впечаток? Вкусот бил „изненадувачки добар“. Стартапот смета дека тврдите сирења, како чедар, најмногу страдаат во квалитет кај веганските алтернативи, па затоа таму гледаат најголем потенцијал.

Заклучок

Иако лабораториското сирење ветува иднина без крави и со потенцијално помал еколошки отпечаток, моментално не е подготвено да го замени традиционалното сирење. Високата цена, нискиот интерес и регулаторните бариери остануваат главни пречки. Сепак, ако технолошките и пазарните услови се променат, тоа би можело да стане дел од секојдневната трпеза – дури и кај оние кои не знаат какво сирење има на нивната пица.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни