Дијабетесот тип 2 е болест која е поврзана со многу проблеми со животниот стил, вклучувајќи го и високиот крвен притисок, кој често се нарекува „тивок убиец“.
Иако генетските фактори можат да влијаат на нашата подложност на дијабетес, има добри вести. Раното воведување на некои клучни промени во исхраната може да го намали ризикот, но и развојот на самата болест.
Ендокринолозите откриваат која храна е толку штетна што може да предизвика дијабетес:
Број 1 храна која предизвикува дијабетес, според ендокринолозите, е:
Рафиниран шеќер
„Прекумерното консумирање слатка храна и пијалоци може да доведе до отпорност на инсулин, клучен фактор за развој на дијабетес“, објаснува д-р Марија Тереза Антон, д-р, ендокринолог и едукатор. „Но, намалувањето на додадените шеќери е едноставен, но моќен чекор во управувањето со ризикот од дијабетес“, вели таа.
Д-р Река Кумар, доктор, ендокринолог и главен медицински директор на Found се согласува, особено кога станува збор за пијалоци засладени со шеќер, како што се овошните сокови и газираните пијалоци. Тие се богати со калории и шеќер, честопати фруктоза, која е инсулинска резистентна верзија на шеќерот“.
„Редовното уживање во слатки задоволства или храна богата со јаглени хидрати може да го зголеми нивото на шеќер во крвта, ставајќи зголемен стрес на реакцијата на телото на инсулин“, вели д-р Антон, додавајќи дека умереноста е клучна, како и големината на порцијата. Мерењето на храната, пиењето голема чаша вода пред оброк и бавното џвакање се неколку корисни начини да престанете да се прејадувате.

Рафиниран шеќер може да се најде во се, од конзервирано овошје и десерти на база на млечни производи до пакувани печива. Ако имате слатко, земете го вистинското овошје кое ќе направи голема разлика кога е здравјето во прашање.
Шеќерот се наоѓа и во преливите за салати, сосови кои постојано ги користиме за да го подобриме вкусот на месото.
Јаглехидрати
„Избегнувањето на храна како бел леб, слатки житарки и пржена храна може да придонесе за целокупното здравје и да помогне во управувањето со ризикот од дијабетес“, вели д-р Антон.
Што да се јаде наместо тоа?
Зголемете го внесот на свеж зеленчук, влакна и посни протеини. Со секој оброк јадете чаша свежа сезонска салата.
Што друго можеме да направиме за да го намалиме шеќерот?
„Активните мускули подобро го обработуваат шеќерот“, вели д-р Антон и додава дека 150 минути неделно треба да бидат активен тренинг и 75 минути неделно енергичен тренинг.
Тоа може да биде: трчање, планинарење или возење велосипед.
Клучот за намалување на шеќерот во крвта е исхраната и вежбањето, како и намалувањето на стресните ситуации и активниот сон.
„Хроничниот стрес и недостатокот на сон можат да влијаат на нивото на хормоните и да придонесат за отпорност на инсулин“, вели таа, „така што преземањето холистички пристап кон благосостојбата е од суштинско значење за спречување на дијабетес и промовирање на целокупната долговечност“.
Додатоци, исто така, може да бидат корисни – особено витамин Д и магнезиум. Иако д-р Антон препорачува да се консултирате со вашиот лекар пред да земете какви било нови лекови или додатоци.