Јаболката како симбол на здравјето: Кој вид содржи најмалку шеќер

Јаболката се кралица на овошјето и своевиден симбол на здравјето, но и покрај се тие не се доволно застапени во исхраната. Постојат многу видови на јаболка и сите тие имаат свои предности. Суровите јаболка се најдобрата храна за цврсти и здрави заби, печените или варените јаболка се препорачуваат за пациенти кои страдаат од дијареа, гастритис и чир.

Малку калории и многу пектин
Јаболката се нискокалорично овошје, 100 грама содржат во просек 52 калории и многу пектин, за кој се верува дека помага во разградувањето на холестеролот. Постојат многу различни сорти на јаболка, при што некои јаболка имаат уникатни здравствени придобивки.

Кои јаболка содржат најмногу антиоксиданси?
Јаболката со потемна боја содржи повеќе антиоксиданси. Се верува дека потемната кора на јаболкото гарантира овошје со повеќе антиоксиданси неопходни за неутрализирање на слободните радикали, кои во некои случаи можат да ги оштетат клетките и да предизвикаат болести.

Кој вид јаболка има најмногу витамин Ц?
Свежото овошје е еден од најдобрите извори на витамин Ц и особено некои видови јаболка како што се сортите Пинк Лејди или Мекинтош.

Пинк Лејди е јаболко со слатко-кисел вкус и розево жолта боја. Ова јаболко содржи голема количина фруктоза, 13 отсто природен шеќер, 10 отсто јаглени хидрати. Особено е богат со витамин Ц, само едно јаболко Пинк Лејди може да ни обезбеди четвртина од препорачаната дневна доза на витамин Ц.

Сортата McIntosh содржи околу 10 проценти шеќер и 10 проценти пектин, активна супстанција за која се верува дека може да ги отстрани токсините од телото.

Која сорта содржи најмалку шеќер?
Луѓето со слабо контролиран дијабетес никогаш не треба ниту да консумираат јаболка, велат експертите, но исто така додаваат дека бројните студии ги издвојуваат јаболката како храна која може да не заштити од дијабетес тип 2. Зелените јаболка, како што е сортата Granny Smith, имаат покисел вкус и содржат помал процент на шеќер во споредба со другите видови на ова овошје.

Се смета дека Granny Smiths има околу 9,6 грама шеќер на 100 грама. Природниот шеќер во јаболката ни овозможува подобро да се справиме со попладневниот замор. Во комбинација со протеини, тој е силен извор на енергија и делува на телото слично како и кофеинот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни