УНЕСКО во средата го призна јапонскиот древен процес на варење саке како „нематеријално културно наследство“, за што производителите се надеваат дека ќе поттикне глобален интерес за традиционалното оризово вино, чие производство во Јапонија ослабело.
Јапонските претставници на состанокот на УНЕСКО во Парагвај ја одбележаа оваа прилика со дегустирање саке.
Пијалокот се произведува неколку недели преку ферментација на мешавина од ориз, вода, квасец и шарена плесен позната како који, во процес сличен на производството на пиво, отколку на производство на вино. Напитокот може да се сервира топол, ладен или на собна температура.
Иако сакето игра значајна улога во јапонското општество и традиција и често се служи за време на церемонии и посебни оброци, побарувачката за овој пијалак во земјата опаднала, додека меѓународната побарувачка расте. Производителите на саке се надеваат дека УНЕСКО признанието ќе го забрза неговиот извоз и ќе ја оживее заинтересираноста дома.
„Многу сме среќни“, изјавил постојаниот претставник на Јапонија при УНЕСКО, Такехиро Кано.
„Со меѓународното признание ќе се обнови интересот на Јапонците за оваа област, а тоа може да поттикне поголем напредок во преносот на овие вештини и знаења на следните генерации.“
УНЕСКО, образовната, научната и културната агенција на Обединетите нации, ги вклучува практиките, уметничките дела или вештините на својот список на нематеријално културно наследство за да ги поттикне нивното зачувување за идните генерации.
Претставниците на УНЕСКО исто така одобрија астуриската култура на сидрото во Шпанија и изработката на гигантски буриња во Гватемала, меѓу другите предмети и практики кои беа прифатени за списокот во средата.