Со зајакнување на имунитетот против алергија на полен што го нарушува квалитетот на животот

Пролетта и зголемувањето на температурите на воздухот позитивно влијаат на расположението и внесуваат веселост. Сепак, за многумина, тоа е период на алергии на полен, кои се манифестираат со кивање, бистар исцедок од носот и затнат нос, чешање на носот, сува кашлица, солзење на очите или чешање во грлото.

Во потешки состојби, може да се појават отежнато дишење, астма и егзема на кожата. Луѓето склони кон овој вид алергија до одреден степен ги толерираат изворите на алергијата, по што нивниот имунолошки систем ослабува.

Експертите нагласуваат дека не треба да чекате телото само да се бори против алергиите; Треба да го зајакнете имунитетот со комбинација од витамини и билки, заедно со исхрана богата со протеини. Со правилна употреба на овие препарати, симптомите на алергиски реакции можат значително да се намалат. Ова исто така го подобрува квалитетот на животот.

Затоа, тие препорачуваат витамин Ц, во комбинација со калциум, зголемен внес на омега 3 масни киселини, повремена употреба на пробиотици. Витаминот Д ги намалува шансите за развој на алергии, а може да ги ублажи и симптомите на атопичен дерматитис. Додатоците на бета глукан придонесуваат за побрз и подобар имунолошки одговор и се достапни во пивскиот квасец, печурките Реиши и Шитаке. Како додатоци во исхраната, тие се достапни и во форма на сирупи и капсули, во дози прилагодени за деца и возрасни. Доколку овие мерки не се доволни за ублажување на алергиската реакција, се препорачува терапија со лекови по препорака на лекар.

Лејла Баручија, магистер по фармација и соработник по фитофармација во Институтот за здравје и безбедност на храната, објаснува дека алергијата започнува со изложеност на алергени преку респираторниот систем, дигестивниот систем или кожата, по што се активира низа настани што создаваат алергиска реакција.

„За да се подготви телото за алергии на полен, потребно е да се избегнува сè што го ослабува имунолошкиот систем. „На слабеењето на имунитетот најмногу влијаат неправилната исхрана, стресот, консумирањето алкохол и стимуланси, продолжената употреба на лекови и недоволното спиење“, изјави Баручија за Фена.

Затоа е важно да му се обезбеди на телото доволно одмор во текот на ноќта за да му се помогне да се справи. Рафинираните масла, шеќерите и премногу црвено месо и млечни производи само ќе ги влошат симптомите на алергија.

Алергиските заболувања се меѓу најраспространетите болести денес. Во овој период од годината, алергиските реакции на полен се најактуелни и најизразени кај повеќето граѓани, па затоа се потребни дополнителни мерки на претпазливост, превенција и заштита.

Алергијата на полен е бурна реакција на телото на присуството на одредени алергени од различни растенија кои имунолошкиот систем ги препознава како штетни и се обидува да се одбрани од нив. Го нарушува квалитетот на животот со непријатни симптоми, предизвикувајќи зголемен број денови отсуство од работа, намалена концентрација и меморија. Од пролет до крајот на октомври цветаат растенијата, чиј полен се шири низ воздухот, што предизвикува реакции кај луѓето кои страдаат од алергии.

Секое алергенско растение може да предизвика алергиски симптоми. Најпозната од нив е амброзијата, која зафаќа дури десет проценти од населението. Сепак, костенот, евлата, брезата, габерот, чемпресот, буката, јасенот, оревот, четинарите, јаворите, тревите, тополата, дабот, врбата, па дури и габичните спори предизвикуваат реакција на полен кај луѓето.

Според поленскиот календар на земјите од Балканот, ризикот од развој на алергиска реакција е висок во периодот од април до крајот на август или септември.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни