Чајот, омилениот пијалок во кој уживаат милиони ширум светот, се најде под лупа за скриена опасност во самите кесички, што може да претставува значителен ризик за здравјето на луѓето и да придонесе за глобалната криза со загадувањето со микропластика. Една нова студија покажа дека милиони микропластични честички се ослободуваат од комерцијално достапните кесички чај – и потоа се апсорбираат во клетките на нашето тело. Според студијата спроведена од Автономниот универзитет во Барселона (UAB) и објавена во списанието Hemosfera, кога овие кеси се користат за подготовка на чај, се ослободуваат огромни количини на нано честички и нанофиламентни структури. Научниците открија дека кесичките со чај испуштаат огромни количини пластични честички кога се ставаат во топла вода.
Тие тестираа кесички чај направени од три вида пластика: полимер уште и наречен полипропилен, најлон-6 и целулоза. Марките на чај користени во студијата не беа именувани, но беа опишани како „комерцијално достапни“. Пластиката дури навлегла во јадрото на клетките со генетски материјал.
Научниците открија дека кесичките со чај што содржат полипропилен ослободуваат приближно 1,2 милијарди пластични честички по капка – или милилитар – чај.
Оние кои содржат целулоза ослободуваат 135 милиони честички по капка, а најлон-6 ослободува 8,18 милиони честички по капка.
Потоа, научниците ги обоија честичките и ги изложија на различни клетки од човечкото црево, за да следат како тие би можеле да комуницираат внатре во телото кога ќе се проголтаат. По 24 часа, специфичен тип на дигестивни клетки кои произведуваат слуз во цревата апсорбираат значителни количини на микро- и нанопластика. Пластиката дури навлегла во јадрото на некои од овие клетки, каде што се складира генетскиот материјал. Ова сугерира дека дигестивната слуз може да игра клучна улога во апсорпцијата на микро- и нанопластиката во телото пред тие да се транспортираат во крвотокот и на други места во телото.
„Нанопластиката лесно може да ги „премине биолошките бариери“ во крвта, вели Рикардо Маркос Даудер, еден од авторите на студијата од Автономниот универзитет во Барселона, за Newsweek, при што додаде дека нанопластиката лесно може да ги „премине биолошките бариери“ во крвта и потоа да влијае на различни органи. Внатре во клетките, тие би можеле да ги нарушат митохондриите, „енергетската фабрика“ на секоја клетка и нашата ДНК, со што се зголемува ризикот од рак.
„Секаде сме изложени на микронано пластика… не мора да бидеме во посебни услови, на посебни места, за да бидеме изложени. Нешто едноставно како правење шолја чај е доволно за да се внесат овие честички. Секој пат кога ќе пиете чаша чај, милиони или повеќе наночестички или нанопластики се само еден пример за изложеност на овие микро-нано пластика, но постојат илјадници начини на кои можеме да бидеме изложени на нив – додаде Рикардо Маркос Даудер.