По што се разликуваат домашните и купечките јајца?

Јајцата се една од основните состојки во секоја кујна – од појадок до колачи, речиси и да нема домаќинство кое не ги користи. Сепак, вечната дилема останува – дали домашните јајца навистина се подобри од оние од продавницата?

Многумина тврдат дека разликите се огромни, а порталот Индекс навел неколку основни карактеристики и потенцијални разлики помеѓу домашните и индустриските јајца.

Боја на лушпата и жолчка – митови и вистина?

Една од првите работи што ги забележуваме кај јајцата е бојата на лушпата. Домашните јајца често имаат кафеава лушпа, додека јајцата купени во продавница може да бидат бели. Сепак, бојата на лушпата не мора да значи подобар квалитет – зависи исклучиво од расата на кокошката.

Од друга страна, бојата на жолчката често открива повеќе за исхраната на кокошките. Домашните јајца имаат тенденција да имаат поинтензивна портокалова жолчка затоа што кокошките кои се одгледуваат во домашни услови имаат поразновидна исхрана, вклучувајќи трева и инсекти. Во индустриските јајца, бојата на жолчката може да се контролира со додавање специјални пигменти во храната.

Бојата на лушпата не е показател за квалитет, но поинтензивната боја на жолчката може да укажува на поквалитетна исхрана на кокошките.

Вкус – ја чувствувате ли разликата?

Многу љубители на домашните јајца тврдат дека се многу повкусни од индустриските. Но, колку е тоа точно? Неколку студии покажаа дека повеќето луѓе не можат да ја забележат разликата во вкусот кога јајцата се подготвуваат на ист начин.

Сепак, разликата може да се забележи кај пржените јајца, каде домашните често имаат побогат вкус и покремаста текстура. Ова се припишува на повисокиот процент на здрави масти кај кокошките кои се хранат со поприродна исхрана.

Има разлика во вкусот, но не е секогаш драстична – повеќе зависи од исхраната на кокошките отколку од потеклото на јајцата.

Хранлива вредност – кои јајца се поздрави?

Истражувањата покажаа дека домашните јајца често содржат повеќе омега-3 масни киселини, витамин Д и подобар сооднос на омега-6 со омега-3 масти. Ова значи дека тие се потенцијално поздрави од јајцата од големите индустриски фарми, каде што кокошките се хранат со стандардизирана исхрана богата со соја и пченка.

Исто така, домашните јајца може да содржат помалку остатоци од пестициди и антибиотици, иако количините на овие супстанции во индустриските јајца се строго регулирани во ЕУ. Иако домашните јајца можеби имаат малку подобар нутритивен профил, разликите не се огромни.

Свежина

Домашните јајца обично се посвежи бидејќи доаѓаат директно од одгледувачот, додека индустриските јајца можат да поминат неколку недели во магацини и продавници пред да стигнат до потрошувачот.

Еден трик за да ја проверите свежината е да потопите јајце во вода – ако остане на дното, тогаш е свежо; ако плови, постаро е и можеби веќе не може да се јаде.

Домашните јајца се генерално посвежи, но датумот на пакување на јајцата купени во продавница може да ви помогне да ги изберете најсвежите парчиња.

Цена – често ќе треба да платите повеќе за домашни јајца

Индустриските јајца се значително поевтини.

Главна причина за тоа е начинот на производство – индустриските фарми произведуваат јајца во големи количини, додека домашните кокошки даваат помал принос, но живеат во подобри услови. Ако цената е приоритет за вас, јајцата купени во продавница се поисплатлива опција. Ако квалитетот и благосостојбата на животните ви се важни, домашните јајца се подобар избор.

Заклучок – кои јајца да се изберат?

Ако вкусот, свежината и потенцијално подобриот нутритивен состав ви се важни, домашните јајца дефинитивно се подобар избор. Меѓутоа, ако често користите јајца за печење или цената е одлучувачки фактор, индустриските јајца можат да бидат сосема прифатливи.

Идеалната опција е да најдете доверлив локален производител кој нуди квалитетни јајца по разумни цени – на овој начин добивате и квалитет и добра вредност за парите.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни