Но, што се случува кога тие услови ќе се променат? Па, многу! Точката на вриење на водата не е фиксна бројка – зависи од притисокот околу неа. Земете ги на пример планините. Како што се искачувате повисоко, воздушниот притисок се намалува, а водата врие на пониска температура. Горе на Монт Еверест, каде што воздушниот притисок е многу помал, водата врие на само 70°C! Значи, ако некогаш се најдете како правите шолја чај таму горе, не очекувајте тој да биде исто толку жежок како дома.
И не се само високите надморски височини што ја менуваат точката на вриење. Ако некогаш сте користеле експрес лонец, знаете дека тој ви овозможува да готвите храна побрзо со зголемување на притисокот внатре. Високиот притисок значи дека водата внатре може да стане потопла од 100°C пред да почне да врие. Од друга страна, ако сте на место со супер низок воздушен притисок, како во вакуум, водата може да почне да врие на многу пониски температури. Замислете зовриена вода на ладен ден на собна температура – тоа е она што може да го направи вакуумот!
Тогаш, на која температура врие водата во Македонија?
Просечната надморска височина во земјава е околу 700 метри. На оваа височина, точката на вриење малку опаѓа бидејќи воздушниот притисок не е толку висок како што е на нивото на морето. Ако направиме малку математика, можеме да пресметаме дека водата во Македонија врие на околу 96,7 °C.
На крајот, иако често размислуваме за 100 степени како „точка на вриење“, всушност е малку покомплицирано. Температурата на која водата врие се менува во зависност од тоа каде се наоѓате и колкав притисок има околу вас.