Колку долго може да се јадат варените јајца и како правилно да ги чувате?

По Велигден, преостанатите празнични јадења често се чуваат во фрижидер за да се јадат следните денови. Наместо да ги фрлате, би било паметно да ги користите во следните денови – вклучително и варените јајца.

Тврдо варените јајца се исклучително хранливи, што ги прави добар избор за здрава ужина или како дел од балансиран оброк. Сепак, на многу луѓе им остануваат многу јајца по празниците.

Интересно е тоа што варените јајца всушност траат помалку од свежите.

Како правилно да ги чувате?

Готвењето го отстранува природниот заштитен слој од лушпата, што ги прави поподложни на воздух и бактерии. Затоа е многу важно веднаш по готвењето да се стават во фрижидер за да се спречи расипување или контаминација.

Најдобро е да ги чувате во картонска амбалажа или затворен сад со капак и на внатрешната полица на фрижидерот – не на вратата, каде што честите температурни промени можат да влијаат на нивната свежина.

Најпрво може да забележите необичен мирис во фрижидерот каде што се чуваат тврдо варени јајца, но тоа не е знак дека се расипани. Тоа е присуството на водород сулфид што се создава при готвењето – мирисот е безопасен и обично исчезнува по неколку часа.

Не се препорачува замрзнување на варени јајца бидејќи и белките и жолчките стануваат гумени и водени, што не е пријатно за јадење.

Ако се складираат правилно, и излупените и нелупените тврдо варени јајца може да се чуваат во фрижидер до седум дена, според Министерството за земјоделство на САД. Ако не сте сигурни колку долго седат јајцата таму, обрнете внимание на лушпата – ако стане леплива или креда, јајцето треба да се фрли.

Исто така, избегнувајте да јадете испукани или скршени јајца, бидејќи тоа може да доведе до труење со храна со симптоми како гадење, повраќање и дијареа. Ако се сомневате дека јајцето е расипано, скршете го и помирисајте го – непријатниот мирис е јасен знак дека не е за јадење.

Што ако жолчката е зеленкаста?

Многу луѓе се грижат кога тврдо варената жолчка ќе добие сиво-зелена нијанса, но тоа не значи дека јајцето е расипано. Бојата зависи од температурата и времетраењето на готвењето – колку подолго се готви, толку повеќе жолчката избледува и може да ја промени бојата.

Оваа реакција се јавува кога железото од жолчката се комбинира со водород сулфид од белката од јајцето. Иако бојата и текстурата може да изгледаат необични, овој тип на јајца е безбеден за јадење, според Healthline.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни