Климатските промени го намалуваат производството на млеко

Додека климатските промени сè повеќе го загрозуваат глобалното производство на храна, нова студија открива дека дури и технолошки најнапредните млечни фарми не се имуни на последиците од порастот на температурите.
Фото: Martin Abegglen

Според истражувањето објавено во реномираното списание Science Advances, еден единствен ден со екстремна топлина може да го намали производството на млеко за дури 10%, а ефектите од топлинскиот стрес траат и повеќе од 10 дена.

И покрај употребата на вентилација, прскање со вода и други методи за ладење, кравите сè уште страдаат од „парна бања“, односно комбинација од висока температура и влажност, што драматично го намалува нивниот капацитет за продукција на млеко.

Израел како лабораторија за глобалната млечна индустрија

Истражувачкиот тим, предводен од Ејал Френк од Универзитетот во Чикаго, ја избра млечната индустрија во Израел за пример, поради нејзината технолошка напредност и разновидност на климатски услови. Анализирани се податоци за повеќе од 130.000 млечни крави во период од 12 години, како и анкети со над 300 фармери за да се испита ефективноста на технологиите за ладење.

„Дури и со интензивни напори за адаптација, загубите не можат целосно да се избегнат“, вели д-р Френк. „Ова укажува дека климатските промени ќе имаат длабоки последици за тоа што ќе можеме да јадеме и пиеме во иднина.“

Ефектите на топлотниот стрес

Најголемите намалувања во производството на млеко се забележани кога температурата на влажниот термометар (која ја мери и температурата и влажноста) надминува 26°C. Иако системите за ладење компензираат дел од загубите, нивната ефикасност опаѓа со секој дополнителен степен.

На 20°C, системите можат да надоместат околу 50% од загубите, но на 24°C само 40%. „Тоа значи дека со се почести топлотни бранови, технологиите за ладење ќе станат сè помалку ефикасни“, предупредува коавторот Рам Фишман од Универзитетот во Тел Авив.

Глобални импликации

Проценките на истражувачите покажуваат дека без прилагодување, 10-те најголеми земји производители на млеко ќе се соочат со просечно намалување на дневното производство од 4%, а најпогодени ќе бидат Индија, Пакистан и Бразил. Дури и со примена на системи за ладење, загубите по крава се очекува да останат меѓу 1,5% и 2,7% дневно.

Повик за политики и нови решенија

„Адаптацијата е скапа и ограничена“, вели коавторот Ајал Кимхи од Еврејскиот универзитет. „Политиките треба да понудат поддршка не само за технологии за ладење, туку и за други стратегии, како намалување на стресот кај кравите, подобри практики за одгледување и зголемена биолошка отпорност.“

Водечкиот автор Клер Паландри подвлекува дека производителите и носителите на одлуки треба да размислат долгорочно:

„Ова не е само економско прашање, ова е прашање на безбедност на храната. Без крави што се чувствуваат добро, нема да има ниту млеко на полиците.“

Заклучок

Како што светот се загрева, млечната индустрија ќе мора да се соочи со сè потешки предизвици. Адаптацијата е неопходна, но не и доволна. Истражувањата како оваа ја ставаат под лупа потребата за холистичка стратегија, од нови технолошки решенија до структурни промени во аграрната политика, за да се зачува едно од најосновните задоволства во животот: чашата ладно млеко.

Извор: phys.org

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни