Како е можно медот никогаш да не се расипе?

Додека повеќето намирници се расипуваат по отворање, медот останува свеж со години. Еве зошто.

Додека повеќето намирници се расипуваат по отворање, медот останува свеж со години. Еве зошто.

Во свет каде што речиси секоја храна има ограничен рок на траење, постои еден исклучок кој ги збунува и фасцинира научниците и љубителите на здрава исхрана: медот. Оваа златна супстанца може да преживее со години, па дури и децении, без да се расипе — дури и кога е складирана во обична тегла во кујнски шкаф.

Иако може да кристализира и да стане густ и зрнест, медот ретко се расипува. Неговата долготрајна стабилност не е случајност, туку резултат на совршено балансиран хемиски состав и уникатен природен процес на производство од страна на медоносните пчели.

Медот – природен антимикробен шампион

Повеќето микроби како бактерии и мувли опстојуваат во влажни услови со умерена температура, блага pH вредност и пристап до кислород. Затоа, дури и малку загадување со валкана лажица може да расипе тегла со џем, путер или друг производ.

Но, медот создава непријателска средина за овие микроорганизми. Зошто?

  1. Малку вода: Кога пчелите собираат нектар, тој е првично воден. Но, со помош на мафтање со крилјата и ензими, тие ја намалуваат влагата до само 15–18%.
  2. Висока концентрација на шеќер: Со толку малку вода и толку многу шеќер, микробите не можат да преживеат.
  3. Кисела средина: Пчелите додаваат ензими кои ја зголемуваат киселоста, што дополнително го оневозможува растот на бактериите и габите.
  4. Малку кислород: Кога медот е затворен во тегла, пристапот до кислород е ограничен – уште еден удар за микроорганизмите.

Што се случува кога ќе се отвори теглата?

Се разбира, медот не е целосно неуништив. Кога еднаш ќе се отвори, површината доаѓа во контакт со воздухот, а внесувањето на влажна или валкана лажица може да внесе бактерии и влага. Затоа е важно секогаш да се користи сува и чиста лажица.

Но, дури и ако нешто тргне наопаку – медот има уште една тајна: од него може да се направи медовина, природен ферментиран пијалак кој постои со милениуми.

Заклучок: медот е природен конзерванс

Во основа, медот претставува совршен пример на природна храна што самата себе се штити од расипување. Благодарение на ниската активност на водата, високиот шеќерен состав и киселата средина, тој претставува една од ретките намирници што буквално може да трае со векови – ако е правилно складиран.

Па следниот пат кога ќе посегнете по тегла мед, сетете се: не само што е сладок, туку е и едно од најиздржливите природни богатства што ни ги дала природата.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни