Цената на чоколадото во изминатата година силно се зголеми на глобално ниво, а главната причина лежи во лошата жетва во Гана и Брегот на Слоновата Коска, земји кои се најголемите производители на какао во светот, пишува
Euronews .
Податоците на Евростат покажуваат дека потрошувачите низ целата Европска Унија го почувствувале овој ценовен шок. Во мај, цените биле во просек за 21,1 процент повисоки отколку во истиот месец минатата година. Сепак, некои земји биле погодени многу потешко од други.
На неславното прво место се најде Полска, каде што цените на чоколадото скокнаа за неверојатни 39,1 процент. По неа следуваат Естонија со раст од 37,9 проценти, Литванија со 36,5 проценти и Латвија со 33,2 проценти. Значителен пораст е забележан и во Шведска (+28,0 проценти) и Финска (+26,0 проценти).
Во Хрватска, тоа порасна за 25,3 проценти, исто како и во соседна Словенија. Од друга страна, најмали зголемувања на цените се забележани во Луксембург (+5,2 проценти), Кипар (+9,0 проценти), Италија (+12,0 проценти), Малта (+12,2 проценти) и Австрија (+13,4 проценти).
Позадина на рекордните зголемувања на цените
Клучната причина лежи во драстичниот скок на цената на суровото какао. Додека еден тон какао порано се продаваше за 2 до 3 илјади евра, во еден момент цената достигна вртоглави 13 илјади евра. Аналитичарите предвидуваат дека таа ќе се стабилизира на околу 9 илјади евра по тон до крајот на годината.
Глобалниот пазар на какао се соочи со пад на производството во сезоната 2023/2024. Според проценките на Меѓународната организација за какао, производството се намали за приближно 10 проценти во споредба со претходната сезона. Експертите го припишуваат овој недостаток на комбинација од неповолни фактори во Западна Африка, вклучувајќи ги лошите временски услови како што се интензивните дождови и продолжените суши, но и влијанието на климатските промени и болестите на земјоделските култури.
Најголем дефицит во последните 60 години
Според проценките на пазарните аналитичари, недостигот на какао на пазарот достигна 478.000 метрички тони во сезоната 2023/2024, што претставува најголем регистриран дефицит во последните 60 години. Оваа разлика помеѓу побарувачката и достапната понуда директно предизвика невидена инфлација на цените на чоколадото.
Оваа ситуација создава огромен притисок врз производителите на чоколадо, не само во Европската Унија, туку и глобално, кои се борат да ја одржат профитабилноста во услови на драстично поскапи суровини.