Сите понекогаш сакаме да уживаме во остатоците од храната, но според стручњаците за исхрана, постојат неколку видови храна кои треба да ги јадеме само еднаш, а никогаш да не ги загрееме повторно. Причина? Потенцијално опасни бактерии и хемиски промени кои можат да доведат до сериозни здравствени проблеми.
Загревањето на храната може да предизвика промени во хемиските соединенија што може да ослободи токсични супстанци поврзани со проблеми како оштетување на бубрезите. Од друга страна, кога храната ќе се олади пред повторното загревање, може да поттикне раст на тврдокорни бактерии како што се Е. коли и Листерија кои можат да предизвикаат сериозни болести.
Спанаќ
Спанаќот е на врвот на листата на намирници кои никогаш не треба да ги загрееме повторно. Тој содржи оксална киселина која е безопасна во свежа состојба. Меѓутоа, кога спанаќот ќе се загрее, оксалната киселина кристализира што може да стане токсично. Во големи количини, оваа супстанца може да го зголеми ризикот од појава на бубрежни камења.
Исто така, спанаќот содржи нитрати кои при загревање се претвораат во нитрити. Овие хемикалии се поврзани со зголемен ризик од развој на тумори во цревата. Понатаму, спанаќот може да биде идеално место за развој на бактеријата Листерија која предизвикува труење со храна. Листеријата може да предизвика симптоми како температура, главоболка, вкочанетост на вратот, конфузија па дури и напади.
Чај
Иако многумина уживаат во чај, неговото повторно загревање носи ризици. Како што тврди нутриционистката, повторното загревање на чајот може да го направи пијалокот по горчлив, бидејќи се зголемува количината на танини – кисели супстанци кои му даваат специфичен вкус на чајот. Освен тоа, загревањето може да активира бактерии во чајот. Значи, освен што вашиот чај ќе биде полош по вкус, може да стане и потенцијално несигурен за консумација.
Ориз
Најопасна храна за повторно загревање е оризот. Кога варениот ориз ќе се олади, може да содржи бактерии Bacillus cereus кои се отпорни на топлина. Поради тоа, иако загревањето не ја отстранува секогаш бактеријата, таа може да остане присутна и да предизвика труење со храна. Симптомите вклучуваат повраќање, дијареа и болки во стомакот.
Стручњаците советуваат дека ако планирате да јадете ориз следниот ден, треба да го складирате во фрижидер во рок од два часа по готвењето, во херметички затворен сад. Ако го оставите на собна температура, шансите за развој на Bacillus cereus драстично се зголемуваат.
Познатиот случај кој привлекол внимание во медиумите минатата година бил смртта на 20-годишник од Белгија кој починал поради тоа што јадел ризото што стоело на маса пет дена. Според обдукцијата, смртта настанала поради „синдромот на пржен ориз“ – состојба предизвикана од бактеријата Bacillus cereus, што може да доведе до откажување на органите.
Иако остатоците од храната може да бидат практични, важно е да бидете внимателни кога станува збор за повторното загревање. Ако веќе сте оставиле спанаќ, ориз или чај за подоцна, можеби ќе размислите за нивното повторно загревање и ризиците што тоа може да ги носи. За да избегнете опасности, следете ги советите на нутриционистите и секогаш внимавајте на правилното складирање на храната.