Search

Светски ден на бегалците: 120 милиони раселени лица во 2024 година

Секоја година на 20 јуни, светот го слави Светскиот ден на бегалците, меѓународен ден во чест на луѓето кои биле принудени да избегаат од нивните домови. Заедно, можеме да го браниме нивното право да бараат безбедност, да изградиме поддршка за нивната економска и социјална вклученост и да се залагаме за решенија за нивната мака. Светскиот ден на бегалците е меѓународен ден назначен од Обединетите нации во чест на бегалците ширум светот. Секоја година се паѓа на 20 јуни и ја слави силата и храброста на луѓето кои биле принудени да ја напуштат својата земја за да избегаат од конфликт или прогон.

Зошто е важен Светскиот ден на бегалците?

Светскиот ден на бегалците ги осветлува правата, потребите и соништата на бегалците, помагајќи да се мобилизираат политичка волја и ресурси за бегалците не само да преживеат туку и да напредуваат. Иако е важно да се заштитат и подобруваат животите на бегалците секој ден, меѓународните денови како Светскиот ден на бегалците помагаат да се фокусира глобалното внимание на маките на оние кои бегаат од конфликти или прогонства. Многу активности што се одржуваат на Светскиот ден на бегалците создаваат можности за поддршка на бегалците.

Кога е Светскиот ден на бегалците и кога започна?

Светскиот ден на бегалците се паѓа секоја година на 20 јуни и е посветен на бегалците ширум светот. Светскиот ден на бегалците за прв пат се одржа на глобално ниво на 20 јуни 2001 година за да ја одбележи 50-годишнината од Конвенцијата од 1951 година за статусот на бегалците. Првично беше познат како Ден на африканските бегалци, пред Генералното собрание на Обединетите нации официјално да го назначи како меѓународен ден во декември 2000 година.

Што се случува на Светскиот ден на бегалците?

Секоја година, Светскиот ден на бегалците се одбележува со различни настани во многу земји ширум светот за поддршка на бегалците. Овие активности ги водат или ги вклучуваат самите бегалци, владини претставници, заедниците домаќини, компании, познати личности, училишни деца и пошироката јавност, меѓу другото. Прочитајте го нашиот блог во живо за Светскиот ден на бегалците за да откриете некои од активностите што се одржаа во 2023 година.

Војната во Украина, започната во 2022 година, предизвика една од најбрзо растечките бегалски кризи од Втората светска војна, со 5,7 милиони луѓе принудени да ја напуштат земјата за помалку од една година. До крајот на 2023 година, шест милиони Украинци останаа раселени.

Во 2023 година, конфликтот во Судан меѓу армијата и паравоените сили расели 1,5 милиони луѓе.

Израелското бомбардирање на Појасот Газа имаше катастрофални последици за палестинското население. УНРВА проценува дека од октомври до декември 2023 година, 1,7 милиони луѓе беа раселени, а многумина беа принудени да бегаат повеќе пати.

До 2024 година, 72% од сите бегалци доаѓаат од пет земји: Авганистан (6,4 милиони), Сирија (6,4 милиони), Венецуела (6,1 милиони), Украина (6 милиони) и Палестина (6 милиони). Според меѓународното право, бегалците се луѓе принудени да ги напуштат своите земји за да избегнат прогон или сериозна закана.

Речиси 70% од бегалците живеат во соседни земји. Најголем број бегалци се сместени во Иран (3,8 милиони), Турција (3,3 милиони), Колумбија (2,9 милиони), Германија (2,6 милиони) и Пакистан (2 милиони). Повеќето бегалци во Иран и Пакистан се Авганистанци.

Најново

Последни колумни