Сте пробале ли пикантно топло чоколадо?

Топлото чоколадо е еден од нашите омилени зимски пијалоци, кој често го поврзуваме со празниците и пријатна домашна атмосфера додека надвор е студено.

Не само што не грее, туку и во нас го буди хормонот на среќата, поради што расположението веднаш ни се подобрува, дури и во мрачен ден.

Но дали сте пробале пикантно топло чоколадо?

Состојки:

– 130 гр исечкано темно чоколадо

– 470 мл млеко по избор

– 1 кафена лажичка цимет

– 1 лажичка екстракт од ванила

– прстофат сол

– 1 чили пиперка, исечена на половина по должина, без семки

– 2 лажички шеќер од косос (може да користите и кафеав шеќер или мед)

– 2 чаши ракија или рум по желба

Подготовка:

Чоколадото растопете го во помал сад на умерена температура со малку млеко.

Измешајте го остатокот од млекото, циметот, ванилата и солта. Додадете го чилито и оставете сè да се загрее, внимавајќи да не зоврие.

Тргнете го од оган и оставете го да отстои 10 минути, а потоа отстранете го чилито.

Постепено додавајте шеќер, мешајќи и вкусувајќи додека не го достигнете идеалното ниво на сладост.

По желба во оваа фаза можете да додадете малку ракија или рум за дополнителна арома.

Истурете во шолја, декорирајте по желба и уживајте во оваа совршено кремасто и пикантно топло чоколадо.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни