Пастеризација или сурово млеко?

Дебатата околу консумирањето на сурово млеко (непастеризирано) станува сè поинтензивна, особено со растечката продажба на овие производи. Противниците на пастеризацијата тврдат дека процесот на загревање го намалува нутритивниот состав на млекото и ги губи здравствените придобивки, но научните истражувања ја потврдуваат спротивната страна.

Што е пастеризација?
Пастеризацијата е процес на загревање на млекото на висока температура за краток период, што помага да се уништат патогените без да се променат значително нутритивните својства на млекото.

Зошто пастеризирано млеко?
Пастеризацијата е откриена во 19-тиот век како начин за заштита од опасни бактерии и вируси, како што е туберкулозата, која често се пренесувала преку млекото. Во денешно време, таа е клучна за намалување на ризикот од инфекции како што се листерија, Е. coli, салмонела и други патогени.

Ризик од сурово млеко
Иако не секое сурово млеко ќе доведе до болест, има значителен ризик од зараза. Статистиките покажуваат дека сурово млеко е 840 пати поизвесно да предизвика болест во споредба со пастеризираното.

Кој е изложен на најголем ризик?
Здравите возрасни можеби ќе се опорават брзо, но деца, бремени жени, постари лица и луѓе со ослабен имунитет можат да имаат сериозни последици, вклучително и смрт или долготрајни здравствени проблеми.

Што е најдобро?
Иако суровото млеко може да има некои здравствени придобивки, ризикот од патогени го прави опасно за консумација, особено ако не се следат стриктни хигиенски стандарди.

За вашето здравје, препорачуваме да внимавате при изборот на млеко.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни