Search

Пандемијата не го промени начинот како да се однесуваме со болестите

Милиони луѓе работеа и учеа од дома, многумина за прв пат; споредувањето на симптомите стана национална забава; дома фотографии од тест ленти ни ги заменија снимките од одмор. Но, сега, со ефективно завршена пандемијата се чини дека ветеното ново нормално никогаш не се оствари целосно.

Томас Мекдејд, биолошки антрополог на Универзитетот Нортвестерн, сè уште се сеќава на рекламата за лек за настинки што ја видел кон крајот на 2019 година. Рекламата покажа видно болен бизнисмен како шета низ аеродромот, а пораката беше: „Можете да се избориш со ова. Можеш да успееш“, вели Мекдејд.

Таа порака не „остаре“ добро. Само неколку месеци подоцна, вирусот што предизвикува КОВИД-19 почна да се шири низ целиот свет, поттикнувајќи ги здравствените работници да ги молат луѓето да останат дома без разлика на се – но особено ако се чувствуваат болни. Одеднаш, работењето и покрај болест не се сметаше за восхитувачко, туку неодговорно, себично и опасно.

Оттогаш, безброј текстови и написи тврдат дека пандемијата ќе создаде „ново нормално“ каде што луѓето се повнимателни за болеста, компаниите подарежливи со времето за боледување и сите ќе остануваат дома кога нема да се чувствуваат добро. Изгледаше дека тоа се случува, барем некое време. Милиони луѓе работеа и учеа од дома, многумина за прв пат; споредувањето на симптомите стана национална забава; и фотографии од тест ленти дома ги заменија снимките од одмор на социјалните мрежи.

Но, сега, со ефективно завршена пандемијата се чини дека ветеното ново нормално никогаш не се оствари целосно.

Ерик Шатак, асистент професор за истражување на Универзитетот Тексас во Сан Антонио, го проучува „однесувањето на болните“: констелацијата на промени во однесувањето што луѓето ги прифаќаат кога се болни, како летаргија, социјално повлекување и намален апетит. Голем дел од однесувањето на болеста е биолошко, главно предизвикано од воспаление во телото. Но, степенот до кој луѓето ги менуваат овие однесувања е детерминиран од културните норми за тоа како „треба“ да постапуваме кога сме болни, вели Шатак.

Иако притисокот да се остане дома и да се „израмни кривата“ го промени однесувањето на почетокот на пандемијата, тоа не беше доволно за трајно менување на доминантните културни пораки издржување на болеста и продолжување со неа, вели Шатак – во голем дел затоа што препораките за останување дома не беа поддржани со промени во политиката, како што е проширен пристап до платено боледување и прифатлива грижа за децата.

„Можеби можеме да видиме дека луѓето посветуваат повеќе внимание и повеќе ги слушаат нивните тела“, вели Шатук, „но ако не се таму условите за да можат да останат дома или да работат од дома… тоа всушност можеби нема да го промени однесувањето“.

Почетокот на пандемијата донесе низа нови политики за боледување и семејно отсуство, но многу од нив беа привремени или не важеа подеднакво за сите работници. Од март 2022 година, 77% од работниците во приватната индустрија имале пристап до платено боледување, само малку повеќе од 75% кои имале во март 2020 година, според Бирото за статистика на трудот на САД (BLS). Но, таа врвна статистика не ја кажува целата приказна.

Додека 96% од луѓето кои работат во менаџментот, бизнисот и финансискиот сектор имаа пристап до платено боледување во 2022 година (заедно со опцијата да работат од далечина во многу случаи), само 62% од работниците во услужната имаа таква можност. Само околу 40% од најниско платените работници во приватната индустрија имале платено боледување во 2022 година, наспроти скоро сите оние со најголема заработка, покажуваат податоците на BLS.

Севкупно, во текот на првите две години од пандемијата, само 42% од отсуствата од работа поврзани со болест, грижа за деца или лични обврски биле компензирани, се вели во извештајот на Урбан институт, институт за економски и политички истражувања. Многу работници, особено оние што најмалку се способни да си го дозволат тоа, сè уште треба да бираат помеѓу тоа да бидат здрави или да добијат плата. Тешко е да се обвинат луѓето што го избрале второто.

Дури и луѓето кои имаат платено боледување честопати одат на работа и покрај болеста, а тоа не се промени за време на пандемијата. Во некои аспекти, вели Каи Ругери, доцент на Факултетот за јавно здравје во Колумбија Мејлман кој го проучува однесувањето на населението, порастот на работата на далечина всушност им отежнува на луѓето да го оправдаат одвојувањето време за боледување. Се чинеше дека многу луѓе мислеа: „Која е разликата, ако правите некои работи од вашиот лаптоп во кревет?“, вели Ругери.

Во 2020 година, истражувачите ги анкетираа луѓето со симптоми слични на КОВИД за тоа дали работеле додека биле болни. (Околу една четвртина од нив се тестирале позитивно на КОВИД-19, додека останатите имале други респираторни заболувања.) Околу 42% од луѓето со КОВИД-19 работеле или од далечина или на работно место, а 63% од луѓето болни со друга респираторна болест го сториле тоа. Една студија од 2023 година дури покажа дека, во група од околу 250 здравствени работници со симптоматски КОВИД-19, половина од нив работеле барем дел од денот.

Тоа може да биде затоа што многу работници сè уште чувствуваат притисок – директен или не – од нивните работодавци да се појават без разлика на нивниот здравствен статус, вели Тери Роудс, извршен директор на Коалицијата за работодавачи за управување со попреченост, која им дава на работодавците насоки за отсуствата на работното место. Пандемијата не го промени тоа. „Општото чувство што го добивам од работодавците е: „Само сакаме да завршиме со [пандемијата]“, вели Родс. „Во моментов има голем притисок за продуктивност и заработка и ‘само вратете се на работа’, наспроти грижата за менталното здравје, благосостојбата, земањето денови за боледување“.

Старото нормално – она што ги цени стоицизмот, продуктивноста, не исчезна. Но, имаше промени околу начинот на кој размислуваме за болеста: фактот што луѓето дури зборуваат за политиките за боледување и формираат мислења за заслугите на вакцините и маските (на подобро или полошо) сугерира дека има промена на културата околу здравјето и болестите, вели Ругери.

Како директорка на Центарот за јавна политика во Аненберг на Универзитетот во Пенсилванија, Кетлин Хол Џејмисон ги надгледува истражувачките проекти кои проценуваат колку населението на САД знае за здравјето и науката. Во текот на пандемијата, вели Џејмисон, видела дека се случуваат две контрадикторни работи паралелно: севкупната научна писменост растела, дури и кога повеќе луѓе почнале да веруваат во теории на заговор и дезинформации.

Фактот дека поголемиот дел од населението на САД се вакцинирало и носело маски во екот на пандемијата, сугерира дека повеќето луѓе генерално разбрале како се шири вирусот и како да го забават преносот, вели Џејмисон. Во анкетата спроведена околу времето кога вакцините за Ковид-19 станаа достапни за пошироката јавност, околу три четвртини од испитаниците точно одговориле на прашањата за безбедноста и ефикасноста на вакцините. Резултатите како овие покажуваат „неверојатно ниво на јавна писменост за тема за која ништо не знаевме во јануари 2020 година“, вели Џејмисон.

Концептите некогаш туѓи за поголемиот дел од пошироката јавност – како што се периодите на инкубација и преносот преку воздух – исто така станаа дел од нормалните разговори. „Никој не знаеше што е вредноста R“ претходно, вели Ругери. „Имав луѓе кои ми се јавуваа, барајќи од мене да им објаснам“.

Покрај зголемената научна писменост, д-р Јука Манабе, професор на медицина на Џон Хопкинс, специјализиран за заразни болести, забележал посилна желба за „дијагностичка сигурност“ кај пациентите. Во 2019 година, некој со респираторно заболување можеби би бил задоволен да каже дека е болен и да го остане на тоа, но многу пациенти сега сакаат да знаат што точно имаат и каде го фатиле. „Слушам дека многу луѓе велат: „Имам настинка, но не грижете се затоа што не е КОВИД – се тестирав“, вели Манабе.

Невидената достапност на тестови за дома веројатно придонесе за таа желба за сигурност – а побарувачката за дијагностика на КОВИД-19 се чини дека се пренесе и на други услови. Во истражувањето од 2022 година, 82% од возрасните на возраст од 50 до 80 години рекле дека барем донекаде се заинтересирани да користат тестови дома во иднина. И тие навистина може да добијат шанса. Во февруари 2023 година, Управата за храна и лекови на САД (ФДА) го одобри првиот комбиниран домашен тест за грип и КОВИД-19.

Но, додека КОВИД-19 некои луѓе ги претвори во аматерски детективи за болести, многу други – околу 40% од возрасните во САД, според федералните податоци – избегнуваат или одложуваат одење на лекар. Една студија покажа дека луѓето со пониски приходи и оние со веќе постоечки состојби избегнувале одење на лекар во 2021 година, што сугерира дека финансискиот стрес и стравот од вирусот играле улога. Друга студија од 2022 година покажа дека луѓето имаат поголема веројатност да ги прескокнат посетите на лекарите за време на пандемијата ако претходно имале лоши искуства со медицинската нега.

Има смисла дека луѓето кои имале претходни лоши искуства – група која има тенденција да вклучува луѓе со пониски примања, оние без осигурување – можеби бегале од медицинската установа за време на кризата, иако другите буквално ѝ верувале со нивните животи. Внесете ја партиската поларизација, поради која дури и основните практики како носењето маски и вакцинацијата се чувствуваат како политички изјави и не е ни чудо што луѓето реагираа многу различно на истата здравствена закана. Како би можело да има ново нормално кога старото нормално толку многу варирало по раса, класа, пол и возраст?

Сепак, и покрај поделбите, Џејмисон вели дека е оптимист дека барем дел од знаењето стекнато за време на пандемијата ќе остане наоколу, подготвено да биде распоредено доколку и кога ќе има слична закана во иднина. За многу луѓе, однесувањата како носењето маски и миење раце станаа вообичаени, вели Џејмисон.

Иако сега помалку луѓе носат маски отколку во екот на пандемијата, Манабе вели дека забележала дека луѓето сега побрзо ставаат маски кога имаат респираторни симптоми – знак, смета таа, дека луѓето разбираат како се шират патогените и сакаат да ги заштитат другите .

„Овој вид на социјален алтруизам е навистина добредојден, од моја гледна точка“, вели Манабе. „Се обидуваме да одиме напред како општество во ерата по КОВИД“.

Извор: TIME

Најново

Последни колумни