Многумина не знаат – металниот дел на кујнските ножици има повеќенаменска функција

Иако можеби не ги користиме секојдневно, кујнските ножици се речиси неизбежен предмет во секое домаќинство. Но, дури и кога ги користиме редовно, ретко обрнуваме внимание на нивните „скриени“ делови – како што е металниот дел со назабени ивици помеѓу дршките.

Токму овој дел често предизвикува конфузија и дискусии на социјалните мрежи, бидејќи со него не може ништо да се сече. Сепак, неговата намена е повеќе од практична.

Овој дел е дизајниран за гмечење и кршење. На пример, со него лесно можете да искршите лушпа од орев. Исто така, може да се користи за кршење коски при подготовка на супи и чорби.

Дополнително, овој метален додаток може да помогне и при отворање тегли и шишиња – доволно е да го забодете во капачето и да го свртите. Тоа е полесно отколку да користите крпа или топла вода, а секако побезбедно од обидот да отворате со заби.

Корисници на интернет споделиле уште креативни начини на користење – од вадење месо од коски, до кршење клешти од јастог, па дури и за лесно отстранување на врвот од варени јајца.

Кујнските ножици, со сите нивни скриени функции, се вистински мултифункционален алат кој вреди да се има при рака.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни