Консумацијата на јаткасти плодови е поврзана со помал ризик од деменција

Студијата на повеќе од 50.000 учесници во Обединетото Кралство ѓпокажа дека луѓето кои јаделе грст јаткасти плодови секој ден, можат да го намалуваат ризикот од деменција од сите причини

Деменцијата се покажа како многу тешка за лекување, но можеби веќе има скриени тајни состојки за зајакнување на мозокот кои ги има токму во нашата исхрана. Студијата на повеќе од 50.000 учесници во Обединетото Кралство ѓпокажа дека луѓето кои јаделе грст јаткасти плодови секој ден, можат да го намалуваат ризикот од деменција од сите причини.

Во споредба со луѓето над 60 години кои не јаделе јаткасти плодови, оние кои пријавиле дека консумираат до 30 грама јаткасти плодови дневно имале 16 отсто помал ризик од развој на деменција во годините што доаѓаат.

Ако јаткастите плодови се консумираат несолени, таа бројка се искачи на 17 проценти. Не беше важно дали се излупени или печени.

Тоа звучи како добра вест, но има неколку предупредувања. Овие резултати се пронајдени само кај оние кои не се сметаат за дебели, кои спијат нормално и кои не консумираат цигари и алкохол на дневна основа.

Не беа пронајдени значајни асоцијации кога беа земени предвид само мажи од сите возрасни групи или оние кои пријавиле други фактори на ризик, како што се мускулна слабост или чувство на осаменост.

„Идни долгорочни последователни студии, набљудувачки и клинички студии, треба да ја оценат ефективноста на консумирањето јаткасти плодови како стратегија за превенција од деменција кај возрасните“, пишуваат истражувачите од Универзитетот во Кастиља-Ла Манча во Шпанија.

Ова не е прв пат јаткастите плодови да се поврзуваат со здравјето на мозокот. Јаткастите плодови се богати со антиинфламаторни и антиоксидантни хранливи материи и соединенија.

Поради ова, научниците претпоставуваа дека својствата на јаткастите плодови може да имаат корист за здравјето на мозокот, а некои епидемиолошки студии сигурно укажуваат дека тоа би можело да биде случај, пренесува Science Alert.

Во 12-неделно рандомизирано контролирано испитување, истражувачите откриле дека неколку кикирики дневно ја подобруваат краткорочната меморија кај здрави средовечни возрасни лица кои имале прекумерна тежина.
Учесниците беа следени во просек седум години. Во текот на студијата, стапката на деменција од сите причини била 2,8 проценти. Оние кои рекле дека јаделе 30 грама јаткасти плодови дневно имале помала веројатност да бидат во таа ризична категорија.

Причините за ова се нејасни. Во моментов, не е јасно што ги предизвикува различните форми на деменција, а камоли што може да ги спречи и зошто.

„До денес, фармаколошкиот третман на деменција покажа само скромни корисни ефекти, особено во однос на спречување на прогресијата на болеста“, пишуваат Бизозеро-Перони и неговите колеги.

Сепак, новите докази сугерираат дека дури 40 проценти од случаите на деменција може да се спречат или дури и да се одложат со модифицирање на одредени фактори на ризик во начинот на живот, како што се пушењето, пиењето алкохол и вежбањето.

Се чини дека здравата исхрана игра клучна улога. Во минатото, неколку систематски прегледи открија дека здравата исхрана, како што е медитеранската исхрана, е поврзана со намален ризик од деменција.

Во меѓувреме, западната исхрана, која е богата со заситени масти, шеќер и сол, се чини дека е фактор на ризик за деменција.

Неодамнешното истражување на 60.000 Британци покажа дека спроведувањето на медитеранската исхрана го намалува ризикот од деменција за дури 23 проценти.

Понатамошните истражувања открија дека маслиновото масло, основната основа на медитеранскиот начин на живот, може конкретно да го намали ризикот од смрт поврзана со деменција за 28 проценти.

Ова се навистина ветувачки бројки кои треба дополнително да се проучат, особено затоа што само една четвртина од групата на биобанка во Обединетото Кралство пријавила дека редовно јаде јаткасти плодови.

Студијата ја објави GeroScience

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни