Одбранбената моќ на нашето тело се намалува во зима бидејќи поминуваме помалку време на отворено. За да се избегне ова, најдобро е да се одржи имунолошката одбрана на организмот на високо ниво, а првиот чекор за тоа е на маса, изборот на храна која е најбогата со витамин Ц, кој е прва линија на одбрана.
Како можеме да обезбедиме доволно резерви на витамин Ц, кој нашето тело не може да го синтетизира и складира доволно за да не заштити од сезонски болести? Заедно со земањето суплементи на витамин Ц (препорачаната дневна доза е 75 милиграми за жени и 90 милиграми за мажи), најдобар избор според нутриционистите е внесувањето на витамин Ц преку храната.
Вклучувањето на храна богата со витамин Ц во исхраната не е жртва, напротив – многу вкусно овошје и зеленчук ни даваат големи количини, а содржат и флавоноиди кои ја олеснуваат нивната апсорпција. Дополнително, зголемувањето на уделот на свежо и сезонско овошје и зеленчук во секојдневната исхрана носи повеќекратни придобивки, вклучувајќи ја и нашата кожа.
Придобивките од витаминот Ц
Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, не штити од сезонски заболувања, а исто така има силно антиоксидантно дејство и го спречува стареењето на клетките. Исто така, помага во апсорпцијата на железото во цревата и придонесува за производство на црвени крвни зрнца.
Корисен е и за здравјето на кардиоваскуларниот систем и ги штити капиларите, го одржува здравото сврзно ткиво, го забрзува зараснувањето на раните и го спречува крварењето. Витаминот Ц учествува во синтезата на некои невротрансмитери и хормони како што е серотонин и го поддржува нервниот систем.
Овие намирници богати со витамин Ц треба да се консумираат секој ден и наизменично. Имајте на ум дека за разлика од суплементите (повеќе од 1000 mg аскорбинска киселина може да предизвика стомачни и цревни тегоби), храната не може да ни обезбеди „премногу“ витамин Ц.
Витаминот Ц е чувствителен на топлина, затоа потрудете се наведените намирници да ги консумирате сурови или само малку варени на ниска температура.
Лути чили пиперки
Црвениот чили пипер е вистинска бомба од витамин Ц, 100 грама од овој мал и лут зеленчук обезбедуваат околу 229 милиграми. Покрај тоа, тие исто така содржат значителна доза на витамин А или ретинол, кој го забавува стареењето на кожата. Исечкајте ги сирови и додајте ги во предјадења, месо, риба или салати. И вклучете ги во подготовката на супата.
Црвен пипер
Црвените (и жолтите) пиперки се исто така одличен извор на витамин Ц. Само 100 грама содржат околу 166 mg од оваа хранлива материја. Црвените пиперки се вкусни сурови, исечени на коцки и додадени во салати или исечени и потопени во хумус и гвакамола.
Црни рибизли (и други бобинки)
Бобинки, особено црните рибизли, кои содржат околу 180 mg на 100 g, се богати со витамин Ц. Обидете се да ги консумирате редовно, а можете да ги додадете во утринското смути, грчкиот јогурт или да ги јадете како здрава ужина помеѓу оброците со малку бадеми или ореви.Рикола
Се додава во салати, за вкус на зеленчук и риба, како и филови за тортиљи. на пример смути. Руколата содржи 110 mg витамин Ц во 100 грама.
Спанаќ
Спанаќот е многу богат со магнезиум и е одличен против замор. Покрај тоа, содржи и витамин Ц, а 100 грама спанаќ содржи 54 mg од овој витамин.
Зелена салата
Таа е кралица на салатите за ручек во секое време од годината и содржи 59 mg витамин Ц
Гуава
Ова егзотично овошје кое расте во тропските предели е и на врвот на листата на најбогати намирници со витамин Ц: 100 грама гуава ни дава околу 228 mg. Покрај тоа, ова суперовошје, богато со полифеноли и каротеноиди, е моќен антиоксиданс и има антиинфламаторно, антивирусно и антибактериско дејство. Кога ќе го најдете, задолжително земете го.
Кељ
Салата од кељ и авокадо се смета за една од најздравите. Овој зеленчук ни обезбедува 120 mg витамин Ц на сто грама. Калето користете го во салати, но и во суперхранливи сокови и смути.
Киви
Ова овошје со потекло од Кина, денес популарно во целиот свет, е одличен извор на витамин Ц: содржи околу 85 mg на 100 грама. И тоа не е се: кивито содржи и витамин Е, калциум и калиум, а благодарение на оптималната комбинација на растворливи и нерастворливи влакна и ензими, го подобрува варењето. Исечете го и додадете го во утринските мусли или јадете го како ужина помеѓу оброците.
Портокали
Ова е првото овошје што ни паѓа на ум кога ќе помислиме на витамин Ц, и тоа со добра причина. Портокалите, како и сите цитрусни овошја, содржат големи количини на витамин Ц. Портокалот со средна големина содржи околу 75 mg витамин Ц, а половина грејпфрут околу 39 mg. Соковите се исто така одлични, но пијте ги свежо цедени и подготвени за да спречите оксидација на витамин Ц.
Брокула
Брокулата е вистинска здрава храна бидејќи е богата со витамин Ц – содржи околу 89 mg во 100 грама. Дали некогаш сте пробале сирова брокула тенко исечена во салата со таан (крем од сусам), лимон, маслиново масло и прелив од соја сос? Ако не ви се допаѓа сиров, брзо подгответе го на пареа и уживајте додека е уште крцкав, со екстра девствено маслиново масло, лимон и морска сол.
Бриселско зелје
Овие микро зелки се концентрат на корисни хранливи материи за кожата: содржат бета-каротин, витамин А, витамин Е и витамин Ц, кој е неопходен за синтеза на колаген. Во 100 грама од овој зеленчук има 85 мг витамин Ц. Дури и вашата кожа ќе ви се заблагодари