Кој не треба да јаде лубеница: Ако ги имате овие здравствени проблеми, ова овошје не е освежување – туку сериозна закана за вашиот живот

Лубеницата е кралица на летото – освежителна, слатка и здрава, барем на прв поглед. Сепак, за одредени групи луѓе, ова омилено овошје може да претставува сериозен ризик по здравјето. Дознајте кој треба да ја консумира со претпазливост – или целосно да ја избегнува

Лубеницата е синоним за лето: сочна, слатка, освежителна и речиси неопходна на секоја летна трпеза. Нејзината светло црвена боја и високата содржина на вода ја прават идеална закуска во текот на топлите денови. Сепак, зад нејзиниот заводлив изглед и освежителен вкус, може да се крие здравствен ризик – особено за луѓето кои имаат одредени хронични заболувања или метаболички нарушувања.

Иако за повеќето луѓе лубеницата е корисна поради нејзината хидратација и богатството со антиоксиданси како што се ликопен и витамин Ц, постојат групи луѓе за кои ова овошје може да предизвика повеќе штета отколку корист. Неговата некритична консумација во тие случаи може да доведе до влошување на здравствената состојба, па дури и до итни медицински интервенции.

Дијабетичари – Сладок отров во црвена кора

Лубеницата содржи природни шеќери, но има и висок гликемиски индекс (ГИ), што значи дека многу брзо го зголемува нивото на гликоза во крвта. Иако има висок гликемиски индекс, гликемиското оптоварување по порција не е особено високо – но токму тука многумина прават грешка: ретко кој јаде само една порција. Во топли денови, лубеницата често се јаде во големи количини, што може да биде сериозен ризик за луѓето со дијабетес.

За дијабетичарите, особено за оние на инсулинска терапија, ова може да предизвика:

-Ненадејна хипергликемија (висок шеќер во крвта)

-Губење на контролата врз шеќерот, што доведува до посериозни компликации

-Замор, главоболки, дезориентација, па дури и дијабетична кома во екстремни случаи

Мит: „Природниот шеќер од овошјето не може да наштети“

Вистина: Кога овошјето богато со шеќер се јаде во големи количини, без контрола, може да предизвика исти последици како и рафинираниот шеќер – особено кај луѓе со чувствителен гликемиски статус.

Затоа, дијабетичарите не треба целосно да ја избегнуваат лубеницата, но потребно е внимателно да го следат внесувањето, да консумираат мали количини и секогаш да ја јадат како дел од добро избалансиран оброк богат со растителни влакна и протеини, со цел да се забави апсорпцијата на шеќерот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни