Варењето јајца можеби изгледа како наједноставната задача во кујната, но сигурно барем еднаш ви испукале лушпите.
Иако понекогаш тоа не може да се избегне поради тенки лушпи или ситни пукнатини што не можете да ги видите, постојат неколку трикови кои можат да ви помогнат секој пат да добиете совршено зготвено јајце без пукнатини.
Без разлика дали ги варите за Велигден или ви требаат за салата, овие совети ќе ви ја олеснат подготовката и ќе ви помогнат да избегнете проблеми
Како да варите јајца за да не пукнат?
Напукнување на лушпата за време на варењето обично се случува поради неколку причини.
Ако ставите ладно јајце директно во врела вода, ненадејната промена на температурата предизвикува воздухот во воздушниот џеб (на поширокиот крај на јајцето) да се прошири, заедно со содржината внатре, создавајќи притисок што може да предизвика пукање на лушпата.
Исто така, ако водата врие, јајцата може да се судрат едно со друго или да удрат во ѕидовите на тенџерето, што може да ги оштети.
Користете јајца кои не се целосно свежи
Иако можеби изгледа контраинтуитивно, јајцата стари неколку дена до една недела се всушност подобар избор за варење отколку целосно свежи.
Како што старее јајцето, рН на белката се зголемува и тенката мембрана под лушпата малку се одвојува, што го олеснува лупењето подоцна и го намалува ризикот од пукање за време на варењето.
Од друга страна, свежите јајца имаат поцврста мембрана и пониска pH вредност, што ги прави полесно да пукаат и потешко да се лупат.
Еден од најважните чекори доколку сакате да го избегнете пукањето на јајцата е да спречите температурен шок.
Најдобро е јајцата да се извадат од фрижидер најмалку 15 до 30 минути пред да се варат за да дојдат на собна температура.
Така, разликата помеѓу ладното јајце и топлата вода ќе биде помала, а лушпата ќе биде помалку изложена на стрес и пукање.
Внимавајте на интензитетот на температурата
Избегнувајте високи температури, бидејќи тоа предизвикува јајцата да се судрат и да скокаат во тенџерето при вриење, а сигурно ќе дојде до пукање.
Наместо тоа, варете ги јајцата на умерена температура. Ова е најбезбедниот начин за одржување на јајцата цели.
Избегнувајте преполнување на тенџерето
Погрижете се јајцата да имаат доволно простор во тенџерето. Најдобро е да ги редите во еден ред, со малку простор меѓу нив, за да не се судрат при готвењето.
Ако тенџерето е преполно, поголеми се шансите јајцата да пукнат, а варењето ќе трае подолго бидејќи ладните јајца побрзо ќе ја намалат температурата на водата.
Сол и оцет во вода
Додавањето околу половина лажичка сол или лажичка оцет на литар вода често се препорачува како корисен трик.
Иако ова не може целосно да го спречи пукањето на лушпата, солта и оцетот можат да помогнат белките да се замрсат побрзо ако се појави пукнатина.
На овој начин се „затвора“ пукнатината и се спречува истекување на белката во водата. Освен тоа, оцетот може малку да ја омекне лушпата, што може да го олесни лупењето на јајцата подоцна.
Пареа како алтернатива
Готвењето јајца на пареа е одлична алтернатива за традиционалното варење во вода и уште еден трик кој може да го намали ризикот од пукање.
Се што треба да направите е да ги ставите јајцата во сад над зовриена вода. Бидејќи тие не се потопени и не се удираат едни со други, помали се шансите да пукнат.
Освен тоа, многумина тврдат дека вака јајца готвени на пареа многу полесно се лупат.
Што по варењето јајца?
Штом јајцата се сварат по ваша желба, веднаш префрлете ги во сад со многу ладна вода. Ова го запира варењето, спречувајќи ги јајцата да се преварат и да се создаде зеленикав раб околу жолчката.
Ладната вода, исто така, предизвикува малку намалување на внатрешноста на јајцето, што го олеснува лупењето подоцна. Оставете ги во вода најмалку 10 до 15 минути.