ЕУ ја криминализира еколошката штета која е „споредлива со екоцид“

Директивата ги казнува најсериозните случаи на еколошка штета, вклучувајќи губење на живеалиштата и нелегална сеча

Европската унија стана првото меѓународно тело што ја криминализираше широката еколошка штета „споредлива со екоцид“.

Доцна во четвртокот, пратениците се согласија со ажурирање на директивата за кривични дела од областа на животната средина на блокот, со која со построги казни се казнуваат најсериозните случаи на уништување на екосистемот, вклучително и губење на живеалиштата и нелегална сеча.

Мари Тусен, француска адвокатка и европратеничка која ги предводи напорите на ЕУ за криминализирање на екоцидот, рече дека одлуката „го означува крајот на неказнивоста на еколошките криминалци“ и би можела да воведе нова ера на еколошки спорови во Европа.

Директивата за криминал од областа на  животната средина ќе биде официјално усвоена на пролет, а земјите членки потоа ќе имаат рок од две години да ја стават во националните законодавство.

Иако договорениот текст сам по себе не го вклучува зборот „екоцид“, неговата преамбула вели дека има намера да ги криминализира „случаите споредливи со екоцид“. Тоа се дејствија кои предизвикуваат широко распространета, значителна и неповратна или долготрајна штета на големи или важни екосистеми, живеалишта или квалитетот на воздухот, почвата или водата.

Ова внимателно ја следи дефиницијата за екоцид развиена од меѓународна комисија од правни експерти во 2021 година. Дефиницијата главно беше наменета за меѓународниот кривичен суд преку измена на статутот од Рим – клучната цел на Фондацијата Стоп за екоцидот – но, сега се повеќе се користи за законодавствата на национално ниво. Шкотска, на пример, неодамна почна да се консултира за тоа дали да го воведе првиот закон за екоцид во Обединетото кралство.

Ревидираниот закон на ЕУ прецизира кои видови еколошки активности се опфатени. Тие вклучуваат апстракција на вода, рециклирање на и загадување со бродови, воведување и ширење на инвазивни странски  видови и уништување на озонот. Но, тие не кажуваат ништо за риболовот, извозот на токсичен отпад во земјите во развој, или измами на пазарот на јаглерод.

Да се има дозвола за извршување на наведените активности нема автоматски да биде изговор. Поединци и компании ќе се смета дека извршиле кривично дело доколку тоа овластување е добиено со измама или со корупција, изнуда или принуда, или ако ги прекршат суштинските законски услови.

Пратениците не се согласија да ги прошират овие обврски на прекршоци извршени надвор од границите на ЕУ во име на компаниите на ЕУ, но поединечните земји-членки ќе можат да изберат да го сторат тоа. Законот воведува нови казни, кои се движат од затворски казни за поединци до исклучување од пристап до јавните финансии за компаниите. Земјите-членки, исто така, ќе можат да изберат дали да воведат казни за компаниите врз основа на дел од нивниот промет (до 5% во зависност од криминалот) или фиксни износи до 40 милиони евра.

извор: https://www.theguardian.com/

Најново

Последни колумни