Што покажаа истражувањата?
Истражување од 2022 година, објавено од Глобалниот центар за рехабилитација на животната средина, укажува дека површината на тефлонските тигани, која често содржи т.н. PFAS хемикалии (пер- и полифлуороалкилни супстанции), може да контаминира храна со штетни супстанции. Овие PFAS се нарекуваат и „вечни хемикалии“ бидејќи не се разградуваат и трајно се задржуваат во телото и природата.
Со помош на специјализирана технологија, научниците утврдиле дека од само една гребнатинка може да се ослободат околу 9.000 микропластични честички, додека од подлабоко оштетен тиган – дури 2.300.000 честички.
Колку се опасни овие честички?
Особено загрижува нанопластиката – уште поситна од микропластиката – која може да продре во крвотокот, па дури и во мозокот. Истражување од Универзитетот Колумбија докажало присуство на нанопластика дури и во флаширана вода.
Потенцијални здравствени ризици од PFAS хемикалиите:
- заболувања на црниот дроб и бубрезите
- висок крвен притисок
- одредени видови карцином
- репродуктивни проблеми
Препораки од експертите:
Не користете метален прибор во нелепливи тигани
Не прегревајте тефлонски садови
Заменете ги тиганите веднаш штом забележите гребнатини или лупење на површината
Размислете за алтернатива: керамички, леани или инокс садови без PFAS
Готвењето не треба да биде ризик по здравјето. Проверете ги вашите тигани уште денес.Tools