Ако користите изгребан тефлонски тиган – веднаш престанете: Еве какви токсини демнат од него

Во многу модерни кујни тефлонските нелепливи тигани се омилени поради лесното готвење и чистење. Но, најновите истражувања откриваат темна страна на ова популарно кујнско помагало – дури и една единствена гребнатинка може да ослободи опасни микропластични честички во храната.

Што покажаа истражувањата?

Истражување од 2022 година, објавено од Глобалниот центар за рехабилитација на животната средина, укажува дека површината на тефлонските тигани, која често содржи т.н. PFAS хемикалии (пер- и полифлуороалкилни супстанции), може да контаминира храна со штетни супстанции. Овие PFAS се нарекуваат и „вечни хемикалии“ бидејќи не се разградуваат и трајно се задржуваат во телото и природата.

Со помош на специјализирана технологија, научниците утврдиле дека од само една гребнатинка може да се ослободат околу 9.000 микропластични честички, додека од подлабоко оштетен тиган – дури 2.300.000 честички.

Колку се опасни овие честички?

Особено загрижува нанопластиката – уште поситна од микропластиката – која може да продре во крвотокот, па дури и во мозокот. Истражување од Универзитетот Колумбија докажало присуство на нанопластика дури и во флаширана вода.

Потенцијални здравствени ризици од PFAS хемикалиите:

  • заболувања на црниот дроб и бубрезите
  • висок крвен притисок
  • одредени видови карцином
  • репродуктивни проблеми

Препораки од експертите:

Не користете метален прибор во нелепливи тигани
Не прегревајте тефлонски садови
Заменете ги тиганите веднаш штом забележите гребнатини или лупење на површината
Размислете за алтернатива: керамички, леани или инокс садови без PFAS

Готвењето не треба да биде ризик по здравјето. Проверете ги вашите тигани уште денес.Tools

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни